T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kahramanmaraş’ ta 2018 Yılı Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Desteğinde 188 Proje Daha Uygulanıyor.

Yayın Tarihi : 31.07.2018

Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, kırsal alanda üreticilerin gelir seviyesini düzeltmek amacıyla bireysel sulama sistemlerinin alımına 2006 yılından günümüze kadar  %50 hibe desteği verilmektedir.

Bireysel sulama sistemlerinden; tarla içi damla sulama sistemlerine, tarla içi yağmurlama sulama sistemlerine, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemlerine, lineer sistem, Center Pivot sistem veya tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alımlarına ve güneş enerjili sulama sistemi kurulmasına hibe desteği verilmektedir.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü V. Mustafa Bozkurt; Kahramanmaraş İlimizde, Bakanlığımızın desteklemiş olduğu birçok faaliyet var ve yaklaşık 210 kalemde tarımda destekleme yapıyoruz gerek bitkisel üretim gerek hayvansal olsun gerek su ürünleri olsun gerek arıcılık olsun desteklerle üreticilerimizin yanındayız. Bireysel alanda çiftçilerin sulama sistemlerini desteklenmesi ile kaliteli ürün elde etmek, bireysel sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak, işçilik giderlerini azaltmak mümkündür. Bireysel sulama destekleri dediğimizde ilimizde şuan da yağmurlama sulama, basınçlı sulama, tamburla yağmurlama sulama, linner sulama ve Center Pivot sulama gibi desteklemelerin müracaatları bu yıl Ocak ayında başladı ve Mart ayının üçünde müracaatlar bitti. Sulama destekleri kapsamında İl Müdürlüğümüze müracaat eden 214 çiftçimiz var ve 214 çiftçimizin müracaatını alarak değerlendirilmek üzere Bakanlığımıza gönderdik ve bakanlığımız 191 âdetine destekleme noktasında onay verdi ve 191 müracaatın şuan itibariyle 188 tanesi ile sözleşmeleri imzaladık ve 188 çiftçimiz faaliyetlerine başladı dedi.

Destekten, gerçek kişiler, kollektif, limited ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler faydalanmaktadırlar.

Sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinden on yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapmaları halinde destekten faydalanmaktadırlar.

Gerçek ve tüzel kişilere satın almış oldukları 1.000.000 TL.ye kadar olan mal alım  tutarının  KDV hariç % 50'si hibe desteği  ödenmektedir.

2018 yılında projesi kabul edilen ve hibe sözleşmeleri imzalanmış olan çiftçilerimiz; 12 adet güneş enerjili sulama sistemi, 6 adet tamburlu yağmurlama sulama makinesi, 1 adet lineer yağmurlama makinesi, 94 adet damlama sulama sistemleri ve 75 adet yağmurlama sulama sistemleri olmak üzere toplamda 188 adet sulama sistemi alımı yapacaklar ve karşılığında 4.621.000 TL hibe desteği verilecektir.

Çiftçilerimiz tarafından proje gereği satın alınarak tarlaya döşenen bireysel sulama sistemleri Mühendislerimiz tarafından tarlada kontrol edilerek tespitleri yapılmaktadır. Tespitleri yapılan alımların faturaları ve diğer belgeleri de tamamlandıktan sonra icmaller hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilmekte ve hibeleri T.C numaraları üzerinden açılmış hesaplarına gönderilmektedir.

Çiftçilerimiz tarafından alımlar ve mukabilinde hibe ödemelerimiz devam etmektedir. Şu ana kadar 134 çiftçimize 3.286.746,82 TL. hibe ödemesi yapılmıştır.

İlimizdeki Sulama sistemleri hibe destekleri;

Kahramanmaraş'ta 2006 – 2017 yıllarında, sulama projelerine tarıma dayalı ekonomik yatırımlar konu başlığından desteklenen 3 adet toplu basınçlı sulama projesi ile birlikte; toplam 482 Projeye11.177.821 TL hibe verilmiş, 31.927  dekar alan basınçlı sulamaya açılmıştır.

2018 yılı destekleriyle beraber desteklenen toplam proje sayısı 670,  verilen hibe desteği miktarı 15.798.821 TL olacaktır. Basınçlı sulamaya açılan alan ise 46.084 dekar olacaktır.